• Putter du flasker i innsjekket bagasje på flyet, risikerer du i verste fall privat søksmål om den knuser underveis.

    FOTO: diego cervo

«Reisevinen» kan koste titusener og søksmål

- Her er det helt klart et hull i systemet, sier Europeiske.

Forelsker du deg i den lokale vinen på feriereisen og ønsker å ta med et par flasker i kofferten hjem? Forståelig. Du finner på langt nær alle viner i taxfree-hyllen, og som håndbagasje kan man som kjent frakte hverken vin eller annen væske i beholdere som rommer mer enn 100 milliliter.

Det bør gå greit om jeg pakker dem i nok klær eller bobleplast, tenker du kanskje? Men da bør du tenke om igjen.

Det kan nemlig bli veldig dyrt om flaskene skulle ryke. Spesielt om innholdet lekker utover andres bagasje i på flyet. Da er du nemlig erstatningspliktig.

Ikke dekket av reiseforsikring- Vi har som forsikringsselskap reservert oss mot skader som resultat av vin og andre væsker i innsjekket bagasje. Det står tydelig i vedtektene, men mange tar likevel sjansen når de skal ut og fly, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring.

Vennesland presiserer at den tøffe behandlingen innsjekket bagasje får på vei inn i flyet, gjør dette til en risikosport.

- Vi oppfordrer til ekstrem varsomhet med tanke på pakking av væske i bagasjen. Skulle det være din bagasje som ryker og den skader andres bagasje, så erstatter vi ikke. Da må du gå på flyselskapet eller eventuelt den ansvarlige for skaden. Her er det helt klart et hull i systemet, sier Vennesland.

Slik takler du barn på reisen

...men det er lov- Det er lov å pakke vinflasker i bagasjen så fremt at du emballerer flaskene til å tåle det press som annen bagasje kan påføre en koffert, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

Det er likevel sannhet med modifikasjon. For om det i hele tatt skulle skje noe med bagasjen din eller medpassasjerer som resultat av medbrakt, blir du selv ansvarliggjort.

Som en hovedregel er det nemlig slik at flyselskapet er ansvarlig hvis det lekker noe utover din bagasje, om du selv ikke er ansvarlig for skaden.

Om du er ansvarlig, så faller ditt eget krav om erstatning av egen bagasje bort, samtidig som du kan få erstatningskrav fra andre passasjerer med ødelagt bagasje rettet mot deg.

- Det skjer ganske sjeldent, men vi forfølger kilden til slike skader om noen har vært svært uaktsomme. Vi snakker likevel om grader av uaktsomhet. Ryker en flaske i en koffert, er det kanskje ikke like ille som om fem flasker i en bag søles utover, sier Johansen.

Ryanair får det ikke som de vil

Erstatter opp til 10.000Om du skulle være så uheldig å få brudekjolen eller bunaden din til 30.000 ødelagt av andres uvettige pakking, må du belage deg på privat søksmål for å få full erstatning.

- Flyselskapene erstatter inntil 10.000 kroner av ødelagt bagasje i slike tilfeller. Er det du har i bagasjen verdt mer, anbefaler jeg at du tar det med om bord, sier Johansen.

Han kan også fortelle at han har opplevd at passasjerer gjør opp seg imellom ved rullebåndet ved slike skader.

Tilbyr gratis innsjekking av 30 kg bagasje

Rapporter omgåendeOm du skulle bli utsatt for skade på egen bagasje grunnet andres pakking, er det viktig å melde ifra med en gang.

- Dette skjer fra tid til annen, og da er det viktig at vi får vite det så fort som mulig, sier Åsa Larsson, presse- og informasjonssjef hos Norwegian.

- Fremfor alt er det viktig at man ikke pakker saker som er verdifulle og utsatt for slike skader, i bagasjen, presiserer Larsson.

Valutakalkulator:

Klikk her for en oversikt over alle kursene.

Faktaboks

Slik får du vinen hjem:

Kjøp et vinskinn. På engelsk heter det wineskin og disse beskyttende vinholderne kan kjøpes i vinutsalg, på vingårder og på nett. Det er den billigste måten å beskytte flaskene dine på. De fungerer på den måten at falsken din blir forseglet i plastikk med et indre lag av bobleplast. Den skal med dette kunne pakkes i kofferten din med mindre risiko for å knuse. Om flasken skulle knuse, så forhindrer du lekkasje av vinen. Kjøp en vinkoffert. Om du reiser på vinferier og det å ta med edle dråper hjem er noe du gjør ofte, kan du oppgradere til en vinkoffert. For å være sikker bør du kjøpe en i metall med skumgummiinnlegg. Noen av disse forhindrer også ekstreme temperaturforandringer som ofte forekommer i lasterom på fly og kan ødelegge vinen. Sjekk vinmonopolets bestillingsliste over viner for å være sikker på at vinen du vil ta med hjem ikke kan kjøpes i Norge. Da kan det ofte ikke være bryderiet verdt å ta med i bagasjen med tanke på besparelser. Privatimport av alkohol for privatpersoner er også lovelig. Sjekk på nett for å se om noen importerer vinen du har oppdaget. En importør er nettvin.com. Importer selv. Er vinen så god at du kan tenke deg noen kasser eller til bryllupet, så vurder å importere vinen på egenhånd. Det er fullt lovelig å importere som reisegods gjennom forenklet fortolling, som omfatter inntil 27 liter øl, vin eller hetvin. Sjekk www.toll.no for mer info. Bestill på nettet. Bestilling over internett, skjer på følgende vis; Du finner frem til et aktuelt nettsted og gjør din bestilling og betaler for flaskene og frakten. Varene blir fraktet til Norge og havner på et tollager. Eier av tollageret skal sørge for fortolling. Ved utlevering, enten fra befrakter eller Posten, betaler du alle avgiftene, inklusive fraktkostnader. Ingen varer utleveres før alle avgifter er betalt.

Tjenester

Siste reiseartikler